piątek, 5 kwietnia 2013

Pak Choi Kapusta Chińska

Kupiłam 300 nasion odmiany Dwarf Canton White. 




Kapusta chińska pochodzi z obszaru klimatu chłodnego. Dobrze rośnie przy temperaturze od 13 do 16°C. Znosi krótkotrwałe przymrozki nawet do –4°C.


Biały Karzeł ma pulchne, soczyste białe pędy i ciemnozielone liście. 

Notka informuje: 
  • wysiew wiosną (może dochodzić do przedwczesnego wybijania ze względu na niskie temperatury) i ponownie późnym latem w rzędach co 38 cm na głębokość 6 mm
  • bezpośrednio do gruntu wysiewać w miejscu słonecznym, osłoniętym od wiatru
  • preferuje podłoże próchnicze o odczynie od 6,5-7
  • kiełkowanie trwa od 10 do 21 dni
  • pak choi zbieramy po około 50 dniach od wysiewu
  • wysiewamy ponownie w tym samym miejscu dopiero po 4 latach

Pierwszy wysiew: 5 kwiecień.

Po 7 dniach od wysiewu.


 

17 kwietnia sadzonki zostały przepikowane do oddzielnych pojemników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz