Jak sprawdzić strukturę naszych gleb? Ścisnąć w garści trochę ziemi.
Z jaką glebą możemy mieć do czynienia?
Gleba torfowa (duża ilość iłów) brudzi palce
- w ciemnym kolorze oznacza torf niski, bogata w składniki pokarmowe, ale utrudnia dotlenienie korzeni (należy dodać piasku i materii organicznej)
- w jasnym kolorze oznacza torf próchniczy, żyzna, łatwo przepuszczalna, utrzymująca wilgoć
- występuje również torf wysoki, stosowany jako komponent podłoży ogrodniczych (zawiera mało minerałów, poprawia strukturę gleby).
- ciężka
- słabo napowietrzona
- zbryla się
- zawiera dużo składników odżywczych
- gromadzi dużo wody w trakcie opadów
- powstaje z niej skorupa, która pęka w trakcie suszy
- należy dodać piasku oraz kompostu lub torfu.
- lekka
- dobrze napowietrzona
- ciepła
- przepuszcza wodę
- w trakcie suszy wymaga stałego podlewania
- należy dodać próchnicy, a w razie odczynu kwaśnego, wapna.
Gleba gliniasto-piaszczysta ma cechy i gleby gliniastej i piaszczystej
- w trakcie suszy wymaga stałego podlewania
- należy dodać nawozów organicznych.
Gleba próchnicza, królowa wszystkich gleb ze względu na swoją optymalność
- zawiera mnóstwo składników mineralnych
- gromadzi wodę
- łatwo przepuszcza powietrze
- należy dodać do ziemi kompost i obornik, aby uzyskać jej cechy.
Wszystkie informacje tu zawarte znalazłam w poradniku Ładny Dom nr 3/2012 art. Jak sprawdzić jakość gleby? Tekst Alicja Gawryś
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz