niedziela, 17 marca 2013

Pikowanie

Proces pikowania polega na rozdzieleniu razem rosnących siewek, a następnie przesadzenie ich do osobnych, większych pojemników. 

Rozsada ma za zadanie zarówno ułatwić rozwój roślin poprzez większą ilość światła i mikroelementów jak i wyselekcjonować te najsilniejsze, najzdrowsze.

W tym celu przygotowałam sobie:
  • mini doniczki 

  • plastikowe pojemniki po serkach, jogurtach, za które składam wielkie podziękowania wszystkim, którzy je dla mnie zbierają (serdecznie dziękuję i pozdrawiam:))


  •  ucięte plastikowe butelki 
  • palety rozsadowe (3,19 zł za 1 szt. w Castoramie), dostępne są w 3 rozstawach  

  • ziemię Hollas do wysiewów i pikowania
  • perlit 
  • tzw. pikownik (w moim przypadku jest to idealnie zatemperowany ołówek).
Pikowanie możemy przeprowadzać, kiedy pojawią się pierwsze liście i kiedy rozsady mają po kilka centymetrów (z w angielskich notek: kiedy można roślinę uchwycić). Z pewnością jest to zajęcie dla cierpliwych lub pasjonatów. 

Czynności:

  • przygotowuję podłoże, mieszam 2/3 ziemi z 1/3 perlitu i napełniam pojemniki


  • podłożę delikatnie uklepuję, wyrównuję (nie ubijam) i kilkakrotnie spryskuje wodą
  • podlewam siewki przeznaczone do pikowania
  • jedną ręką podtrzymuję liście siewki, drugą z pikownikiem delikatnie podważam jej korzenie
  • można uszczknąć najdłuższe korzenie dbając o to, aby nie uszkodzić bryły korzeniowej
  • pikownikiem (bądź niezatemperowaną stroną ołówka) robię dołek w pojemniku
  • siewkę umieszczam w dołku
  • wbijam i ustawiam pikownik w podłożu (bądź ołówek)  pod kątem oraz nagarniam ziemię wokół korzeni siewki
  • delikatnie wyrównuję podłoże
  • obficie zraszam wodą.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz